Znáte 3 pravidla jak správně číst obaly výrobků?

Nedávno jsem potkala bývalou spolužačku a jak jinak přišla debata na práci, vlasy, šampony. Bavily jsme se cosi o složení vlasové kosmetiky, když mě zaskočila otázkou:

„A jak víš, že vody tam je nejvíc?“ – „Noooo, protože je uvedená v seznamu ingrediencí na prvním místě „, odvětila jsem pomalu sledujíc její nechápavý výraz tváře. – „Ahaaa…, to jsem nevěděla“, přiznala pokorně s výrazem žáčka prvního stupně, který omylem zabloudil do chemické laboratoře… Čekala bych, že v našem věku je již každému jasné, jak číst složení kosmetických výrobků, resp. potravin. No ale ne. Neříkám, že je to ostuda, samozřejmě ne každý se s tím musí utkat za prvních 30-let svého života. Jelikož předpokládám, že může existovat více „bývalých spolužaček“ bez této znalosti, připravila jsem pro všechny krátký seznam pravidel, které pomohou při čtení a pochopení složení na obalech kosmetiky.

Tady jsou 3 pravidla:

1. Připravte si oči RYSA OSTROVIDA nebo LUPU!pravidlá

Ano, skutečně je budete potřebovat. Písmo používané v popisu složení už asi ani nemůže být menší. Ano, já chápu výrobce (budu mezi ně brzo patřit, tak opatrně :), že na malé MÝDÉLKO nelze napsat palcovými titulky co všechno do něj přimíchal. A plus ještě další zákonem stanovené údaje. Ale ani obrázek listu aloe vera nemusí zabírat celou přední část obalu, že?

2. RYCHLE SI OPRAŠTE SVOJI SLOVNÍ ZÁSOBU LATINY 🙂

Nesmějte se, byly časy, kdy se latina ve škole učila. Málokdo z nás se s ní asi setkal. No faktem je, že kosmetické výrobky mají uvedené složení latinsky. I když na Slovensku by mohly být uváděny překlady latinských výrazů. Například místo CITRIC ACID bychom si přečetli KYSELINA CITRONOVÁ. Latinské jsou ale většinou kratší a hlavně jim rozumí ve všech zemích, kde je výrobek prodáván. Tedy pro výrobce je jednodušší uvést název přísady pouze jednou – latinsky – jak dělat překlady do všech jazyků. Což je z pohledu výrobce výhodné …Výrobci a distributoři jsou povinni uvádět složení podle tzv. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), tedy Mezinárodního názvosloví kosmetických přísad. Jeho úkolem je i transparentně informovat spotřebitele o obsažených složkách. Je docela fajn, když se v obchodě u regálu dozvím, že moje maska na vlasy obsahuje Methylchloroisothiazolinone. Hned jsem klidnější, že to vím, a klidně vkládám masku do košíku. 😀 INCI v současnosti obsahuje víc jak 16 tisícový seznam všeho možného, co by se chtělo dostat na naši kůži, vlasy, nehty nebo do úst … pánbůh ochraňuj a uživatel pozorně sleduj.

3. VNÍMEJTE PRVNÍ INGREDIENCE

Teda složení výrobku čtěte postupně zleva doprava (pokud nečtete plynule arabsky:) ). Obsah jednotlivých přísad má totiž klesající tendenci, teda jako první jsou uvedené složky, kterých je tam nejvíc. Ty látky, které jsou zastoupeny pod 1 procento celkového objemu, mohou být seřazeny libovolně. V kosmetice bývá často na prvním místě AQUA – VODA, což je docela v pohodě, na rozdíl od tzv. 100 procentních ovocných džusů, které zde byly do roku 2012. U nich jsme se mohli dočíst složení: voda, cukr, ovocná složka 25 procent atd. Prostě výsměch spotřebiteli … Mnoho složek v kosmetice má různé strašidelné názvy a přitom může jít o přírodní složky. A některé přírodní složky mohou být nečekaně hůře snesitelné uživateli, jak jejich chemičtí příbuzní. Většinou to však bývá naopak. Jako příklad strašidelného názvu uvedu AMMONIUM LAURYL SULFÁT, což je jinak zcela neškodné pěnidlo a čistič, a používá se dokonce i v přírodní kosmetice.

A jaké jsou vaše zkušenosti?

Jsem zvědavá, jaké zkušenosti s kosmetikou máte vy. Napište mi dolů do komentářů pod článek. Pokud se vám článek líbil a myslíte si, že by o něm měli vědět i vaši přátelé, sdílejte ho prosím na FB. zdroje:

http://www.slozenikosmetiky.cz/slozky-inci/ http://www.ewg.org/skindeep/ https://en.wikipedia.org/wiki/International_Nomenclature_of_Cosmetic_Ingredients

Eva N.
Eva N. sa od roku 2010 intenzívne zaoberá problematikou ženských vlasov. Študovala staré recepty našich babičiek ako i východné medicínske prístupy k vlasovej problematike. Presadzuje kombináciu pôvodných receptov s prírodnými modernými prípravkami. (v súčasnosti pod značkou Eva N. už pracuje tím viacerých poradcov)
Komentáře
  1. Iva napsal:

    Pekný článok. Mohlo by ich byť aj viac. A aj ja sa stretávam s ľudmi, ktorí v živote zadnú stranu výrobku nevideli. A poviem Vám, je ich dosť. Najhoršia vec v živote,ktorá vás zničí a potláča, sú hlúpi ľudia okolo Vás.
    Darmo im chcete poradiť, vysvetliť, naučiť! Ešte si z Vás spravia blázna. Mna nechápu moji najbližší a rodičia. Ked im poviem, že túto vegetu a párky jesť nebudem, tak mi to mamka prisype potajomky.
    Inteligentní ľudia by mali žiť mimo prostej civilizácie!!! A práve kvoli takýmto ľudom trpíme najviac. Samozrejme veľkovýrobcovia to veľmi dobre vedia a patrične to aj využívajú. Doslova si vytierajú zadky do ľudí. A oni zase na oplátku chodia každý deň do Tesca a kupujú lacné výrobky a tak prispievajú veľkovýrobcom na dalšiu vilu na Bahamách. A všetci sú šťastní. A mám pocit, že ani tento príspevok mnoho ľudí nepochopí.
    Dobrá rada: Kto nepochopil o čom píšem, mal by sa evidentne viac vzdelávať!!!!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.