vlasy v zime

Vlasy v zimě

vlasy v zimeZima s sebou přináší nejen krásu bílých Vánoc, sněhovou nadílku s potěšením pro lyžaře, dechberoucí scenérie turistům, ale i nadměrné starosti ženám s vysušováním, kudrnatěním či lámáním vlasů. O vlasy v zimě je třeba speciální postarat.

Zima je nejkomplikovanějším obdobím pro vlasy,
na tom se jistě shodnou všichni vlasoví specialisti.

Počasí se mění z vlhkého na studené a velmi suché a naopak. Je mnohem těžší ovládat své vlasy v takových podmínkách, což vede k zvlnění, kadeření nebo lámání vlasů. Pokožka se může vlivem změn teplot vysušuje nebo rychleji mastí.

Vlasy absorbují vlhkost ze vzduchu. Jenže zimní vzduch obsahuje mnohem méně vlhkosti než teplý letní vzduch, tedy vlasy mají tendenci vysychat. Vítr také nasává vlhkost z vlasových pramenů, což vede ke křehkosti vlasů a ústřední topení ve vaší domácnosti dělá vlasy statické a rozlítané.

vlasy v zimeDůvodem pro toto vysychání vlasů je skutečnost, že

vlasy jsou hygroskopické.

Znamená to, že vlasy vyrovnávají svou vlhkost s okolím. V suché atmosféře (např. vytopená místnost) vlasy vylučují vlhkost, dokud není na stejné úrovni jako v místnosti. Ve vlhké atmosféře (v dešti, mlze či oparu, u moře) naopak absorbují vlhkost, dokud se opět úrovně vlhkosti nevyrovnají.
Tato chemická vlastnost vlasů dává jinak i odpověď na to, proč účes od kadeřnice ve vlhku dlouho nevydrží. 🙂

Přechody z venku do vyhřátého interiéru nejen vysušují vlasy, ale vytvářejí statický náboj, rozlétanost vlasů a výrazněji se mohou štípat konečky. A vlasy v zimě mají navíc tendenci růst o něco pomaleji, takže vlasy s odstřiženými konečky tak rychle nedorostou 😉

Používání žehliček a fénů v zimě vytváří více tepla a tedy větší potenciální škody na vlasech. Proto je v tomto období pravidelné používání ochranných leave-on kondicionérů (bezoplachových), sprejů či vlasových balzamů na vlasy potřebné. Ty by měly obsahovat vyladěný poměr vody a kvalitního oleje, který je ochrání před žehlením, vytopení místnostmi a udrží jejich dlouho hladké, lesklé a elastické. A kvalitní balzám na vlasy zabrání i elektrizování.

vlasový balzam

A jestli nosíte zimní čepice = dokonalé pohlcovače vlhkosti z vlasů (podobně jako bavlněné povlečení na polštáře přes noc), dejte si na vlasy nejdřív hedvábný šátek a až potom čepici – nebo přilbu na lyžování 😉

Z pohledu střídání ročních období má zima jednu skvělou vlastnost – je nejvhodnějším časem na čistění vlasových kořínků.
mazotok na korienkochTy bychom během zimy měli zbavit tukových a olejových nánosů, aby mohli v souladu s jarním pučením v přírodě vstřebat maximum živin a růst vlasů se tak dostal na MAXIMUM.

Možná to pro vás nebude tak důležité, ale 97 % vlasů, které nám závěrem roku 2016 zaslaly naše klientky, bylo postižených tukovým či olejovým mazotokem. Stejné bylo i procento tukem obalených vlasových kořínků, což je nejčastější příčina padání vlasů.

olejovy mazotokJelikož čištění kořínků trvá v průměru 2 měsíce, leden je ideální čas pro začátek čistění.
S příchodem jara budou tak naše vlasové kořínky v nejlepší kondici pro růst nových centimetrů zdravých a silných vlasů…

Chcete vědět jak jsou na tom vaše vlasové kořínky?

Pošlete vlasy poštou a náš tricholog vám do 5-7 dnů zašle videoanalýzu vašich vlasů s fotografiemi a komentáři. Podívejte se, jak taková analýza kořínků vypadá – >>klikněte SEM pro zobrazení VIDEA<<.
Trichologickou analýzu objednávajte přes eshop >> ZDE<<


Jaký tip pro vlasy v zimě se osvědčil vám?

Jsem zvědavý, jaké zkušenosti a názory na toto téma máte vy. Napište mi dole do komentářů pod článek.
A pokud se vám článek líbil a myslíte si, že by o něm měli vědět i vaši přátelé, sdílejte ho prosím na FB.
Budu velmi rád, pokud spolu pomůžeme i ostatním. Děkuji…

Adrián M.
Adrián spolupracuje se stránkou expertnavlasy.sk jako trichológ - specialista na vlasy a vlasovou pokožku, který diagnostikuje příčiny vypadávání vlasů, poškození či řídnutí vlasů, onemocnění pokožky hlavy a věnuje se léčbě v závislosti na příčině. Po několikaleté praxi v oblasti vlasového poradenství a spolupráci na vývoji receptur vlasové kosmetiky ukončil v roce 2016 vzdělávání v oblasti trichológie a praxe v práci s Trichologické Mikrokamera v Praze. V roce 2017 navrhl složení úspěšného tonika a šamponu proti nadměrnému padání a na podporu růstu vlasů pod značkou Rapuncell. Momentálně se věnuje Trichologické vyšetřením vlasových kořínků a návrhu receptur komplexní sady přírodní vlasové kosmetiky The GARDEN ve spolupráci s diplomovaným fytoterapeutem tradiční čínské medicíny.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.