Slepá ulička vitamínů na vlasy nebo proč nevěřím vitamínovým „gumíkum“

Byl to výjimečně horký den. Všechny ženy byly jistě někde u vody a užívali si první tropický den. V takové dny chodí méně e-mailů, než když prší. Měl jsem od rána téměř prázdný mailbox. Až nějak navečer přišel první. A ten si budu pamatovat navždy.

„Adrián, vaše receptury vlasové kosmetiky mi pomohly zastavit padání vlasů. Uměli byste navrhnout i nějaké gumové bonbóny na rychlejší růst?“

Byl začátek června 2019 a já jsem měl jen mlhavou představu, co by takový „gumík“ měl obsahovat. Přístup zevnitř a zvenku současně je sice našim mottem, ale k naší kosmetice většinou dobře fungovaly i samotné úpravy jídelníčku vhodnými potravinami. A tak jsme na začátku moc doplňky neřešili …

Adrian – hlavní trichlóg

Byla to pro mě výzva. Asi po měsíci studia vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů, aminokyselin a mastných kyselin a jejich vzájemných kombinací,

jsem se ale dostal do slepé uličky.

Naše tělo potřebuje z pohledu západní medicíny doplňovat esenciální živiny v určitých vyvážených poměrech ze stravy. Kdo ale kdy přesně zjistí správné poměry všech možných kombinací vitamínů, minerálů, stopových prvků a mastných či amino-kyselin?

Například: vláknina snižuje vstřebávání vápníku, vápník pomáhá vstřebávání železa, sodík zvyšuje vylučování vápníku ledvinami, hořčík omezuje vstřebávání vápníku při současném užívání. Poměr fosforu a vápníku by měl být 1,5: 1, ale nadbytek fosforu vytváří nerozpustné soli. Pořádná detektivka, že?

A kolik může nastat v těle vzájemně interakcí? Zjednodušme situaci na základních 41 esenciálních živin. Pro fanoušky matematiky – jde o kombinace bez opakování 41 prvků ze 410, pokud uvažujeme možné vzájemné poměry jen od 1: 1 po 10: 1. To nám dává následující počet možností (57-místné číslo):

502.363.869.374.997.510.757.327.060.781.074.030.805.872.929.508.592.973.000

Kolik je třeba „amerických vědců“ a kolik životů by jim to zabralo prozkoumat všechny možné kombinace živin a jejich vliv na dlouhodobě udržitelné zdraví člověka? Západní medicína a věda mě nepřesvědčila a nedávala mi řešení.

Tak jsem udělal otočku o 180 stupňů, tedy na východ.

Výlet do Číny a přihláška ke studiu tradiční čínské medicíny mi dávala smysl. Na rozdíl od západní vědy, která se snaží rozebrat člověka na vitamíny, enzymy, aminokyseliny, molekuly až atomy, klasická čínská medicína zkoumá člověka jako celek v souvislostech příčiny a následku. Objevil jsem zcela nový pohled na fungování lidského těla, energie, krve, na roli potravy a její transformace na životní energii či krev.

2 ročníky studia a 1,5 roku práce na doplňcích výživy stály za to.

Pochopil jsem, že všem ženám nemůže fungovat tentýž doplněk, protože u žen je to hlavně o krvi. Některé mají málo krve, z čehož mají suché jemné lámavé vlasy, napnutou suchou až lupinová pokožku. Jiné mají v těle hodně vlhkosti a mastí se jim nadměrně pokožka. U těhotných žen chybí menstruace, tedy zase krev. A co kojící maminky? Mateřské mléko se tvoří … ano, z krve 🙂

I proto jsem přesvědčen, že neexistuje „gumík“, který pomůže každé ženě.

No a už vůbec ne gumový medvídek, či srdíčko s vysokým obsahem cukru (v některých jsem napočítal až 136g na jedno balení), protože cukr patří mezi hlavní nepřátele vlasů. Je mi někdy smutno z toho co vidím v masivní reklamě často podpořené známými influencery.

Informace jsou dnes snadno dostupné díky internetu, a my pak často plaveme po povrchu problému.

Co tedy vlasům skutečně pomáhá?

Začnu potravinami, které máme doma:

  • Červená řepa. Každé ženě doporučuji bez ohledu na vlasy sníst denně jednu červenou řepu.
  • Kustovnice čínská. Hodit 20 plodů goji do horké vody a vypít jako čaj, sníst ráno v rýžové, pohankové či jáhlové kaši.
  • A každý den teplé snídaně, protože trávení podobně jako motor auta potřebuje zahřát a nastartovat, což studený jogurt z lednice ráno neudělá. Právě naopak. A chci to zdůraznit, protože velmi často dostávám dotazy ohledně maštění pokožky a vlasů, a když se dostaneme k jídelníčku, tam čtu či slyším obhajobu: „ale vždyť já jím zdravě, ráno si dám ovocný jogurt s ovesnými vločkami …“ a jsme doma. Cukr, chlad a vlhko. Takto oheň trávení nezapálí. Naopak, když žaludek a slezina nejsou fit, ukládají v těle tuk a vodu = celulitida, obezita, mastné vlasy.

Z běžných věcí ještě doporučuji snídat teplé, dlouho vařené vývary (maso-kostní či zeleninové). Skvělým pomocníkem je tzv. pomalý hrnec.

A nakonec spánek v noci, hlavně mezi 22-04 hodinou. Tehdy se regenerují tělesné tekutiny a překvapení – i krev (už zase?) Pro krupiérky v kasinu či ženy pracující na nočních směnách mám jedinou radu – změňte zaměstnání. Obhajoba „vždyť to dospím přes den“ prostě nefunguje.

Doporučuji se vyhnout cukru v jakékoliv formě, mléčným produktům (snad kromě tvrdých sýrů typu parmezán), studeným salátkům, čerstvým nápojům či smoothies v zimě. Vždy si představte, že trávení funguje jako kotlík, ve kterém třeba topit a vůně, která z něj stoupá je esencí našeho dlouhého zdravého života.

Zatímco rovnováhy zdraví dosáhnete, zvu vás vyzkoušet bylinné směsi.

Když jsem hledal řešení u odborníků na čínskou medicínu, slušně mě doprovodili slovy, že se to nedá … Univerzální zázračná tabletka ani zde samozřejmě neexistuje. To jsem lety studia pochopil. Malá, plnoštíhlá žena se sedavým zaměstnáním má potřebu jiných látek než sportovkyně, přesto, že jim padají vlasy stejně.

A tak jsme podobně jako vlasovou kosmetiku The Garden ™ museli i doplňky výživy rozdělit podle projevu na pokožce. Pro mastný a suchý typ pokožky zvlášť, pro kojící maminky a ženy po porodu úplně něco jiného. Do těhotných žen pod ochranou stvořitele se zasahovat nemá, tak to respektuji.

A máme i jednu bylinnou směs pro pány. Ti se budou těšit ze směsi nejvíce, protože stav vlasů souvisí s jejich mužností. Takže mohutně posílíme jedno i druhé 🙂

Jelikož kosmetiku The GARDEN ™ díky eshopu expertnavlasy.sk (SR) a expertnavlasy.eu (CZ) již znají a používají tisíce žen hlavně na Slovensku a Čechách, rozdělení bylinných směsí jsme sladili s kosmetickými sadami.

Sada GOLDEN pro suchý typ pokožky (případně i s lupy), jemné slabé lámavé vlasy. Sada SILVER pro rychle se mastící pokožku a vlasy. Pro kojící matky a ženy pár let po jednom či více porodech většinou doporučujeme neutrální sadu White, bylinné doplňky jsou označeny jako Mother’s.

No a pro pány identický název doplňků ke kosmetické sadě 4MEN.

Bylinné směsi na cestu ke zdravým vlasům určitě patří. Budu se těšit, pokud pomohou co největšímu počtu žen naplnit jejich sen o krásných vlasech. Každá žena si je určitě zaslouží ❤️

Adrián M.
Adrián spolupracuje se stránkou expertnavlasy.sk jako trichológ - specialista na vlasy a vlasovou pokožku, který diagnostikuje příčiny vypadávání vlasů, poškození či řídnutí vlasů, onemocnění pokožky hlavy a věnuje se léčbě v závislosti na příčině. Po několikaleté praxi v oblasti vlasového poradenství a spolupráci na vývoji receptur vlasové kosmetiky ukončil v roce 2016 vzdělávání v oblasti trichológie a praxe v práci s Trichologické Mikrokamera v Praze. V roce 2017 navrhl složení úspěšného tonika a šamponu proti nadměrnému padání a na podporu růstu vlasů pod značkou Rapuncell. Momentálně se věnuje Trichologické vyšetřením vlasových kořínků a návrhu receptur komplexní sady přírodní vlasové kosmetiky The GARDEN ve spolupráci s diplomovaným fytoterapeutem tradiční čínské medicíny.
Komentáře
  1. Lucie Klennerová napsal:

    Dobrý den mám dotaz jestli byste mi nemohl odpovědět co by v žádném případě nemělo být nebo obsahovat v šamponech mockrát děkuji

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.