kedy rastu vlasy

Kdy vlastně rostou vlasy? Která fáze je důležitá?

Zamysleli jste se nad tím, kdy rostou vlasy?
Zda má na růst vliv věk, roční období nebo fáze dne? A která z nich je nejdůležitější?

Vlasy rostou v průběhu celého dne. Rostou ale rychleji v noci či přes den?

Číňané říkají, že vlasy jsou přebytkem krve. Co to znamená?
Pokud se v těle tvoří dostatek nové krve, rostou i vlasy. Pokud se nová krev netvoří, tělo strádá a vlasy nerostou, nebo jen velmi velmi pomalu.

Jak tedy podpořit tvorbu krve?

JINové tekutiny, ke kterým krev patří, se obnovují a tvoří nejvíc v průběhu JIN fáze dne, která nastává mezi 22.00 – 02.00 h v noci.

Toto je pro krev (a vlasy) nejdůležitější fáze a v tomto čase bychom měli spát.
V noci rostou vlasy rychleji, než přes den..

Pokud tuto fázi zmešká, nepomůže dospávání přes den.
(Pro ty, kteří pracují na nočních směnách nemám lepší radu než vyměnit je za denní)

Hodně z vás, se kterými jsme si na toto téma psali reagovalo, že tak brzy nedokážou usnout. Myslím, že je to věc nastavení biorytmu. Hormon spánku – melatonin se totiž začíná tvořit už kolem 21h, tělo se tedy na spánek připravuje již dříve. Tvoří se v těle z aminokyseliny tryptofan.

Určitě je lepší jít dříve spát a vstávat brzy ráno, než naopak.

DuoLife Moja KrevKoncem roku 2019 přišla společnost DuoLife s novinkou (jakoby nás vyslechli) na podporu tvorby krve, s produktem – DuoLife Moje KREV.

Jde o 100% přírodní doplněk stravy v kapalné formě. Komplex vitamínů, prvků a výtažků z ovoce a zeleniny. Je to kapalná morfologie, která pomáhá udržet správné množství červených krvinek a správné tvoření krve. Zároveň je to formule, která zaručuje přísun energie a dobrou kondici organizmu.

Po tekutém keratinu je to druhý nejdůležitější doplněk pro růst silných zdravých vlasů. Více informací o Moje KREV najdete i zde.

Jestli si myslíte, že by tento článek mohl být pro někoho užitečný, sdílejte 😉 Děkuji.

Zdroje:
VANECEK, Jiri. Cellular mechanisms of melatonin action. Physiological Reviews, júl 1998, roč. 78, čís. 3, s. 687–721.
BUBENIK, George A. Gastrointestinal melatonin: localization, function, and clinical relevance. Digestive Diseases and Sciences, október 2002, roč. 47, čís. 10, s. 2336–2348
https://duolife.eu/en/night.php

Adrián M.
Adrián spolupracuje se stránkou expertnavlasy.sk jako trichológ - specialista na vlasy a vlasovou pokožku, který diagnostikuje příčiny vypadávání vlasů, poškození či řídnutí vlasů, onemocnění pokožky hlavy a věnuje se léčbě v závislosti na příčině. Po několikaleté praxi v oblasti vlasového poradenství a spolupráci na vývoji receptur vlasové kosmetiky ukončil v roce 2016 vzdělávání v oblasti trichológie a praxe v práci s Trichologické Mikrokamera v Praze. V roce 2017 navrhl složení úspěšného tonika a šamponu proti nadměrnému padání a na podporu růstu vlasů pod značkou Rapuncell. Momentálně se věnuje Trichologické vyšetřením vlasových kořínků a návrhu receptur komplexní sady přírodní vlasové kosmetiky The GARDEN ve spolupráci s diplomovaným fytoterapeutem tradiční čínské medicíny.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.