Bílé suché lupy

„Adrián, už déle používám vaši kosmetiku. Jsem velmi spokojená ale v posledních dnech se mi objevily bílé lupiny. Mám vyměnit šampon?“
Takto nějak začínají maily, když se začne venku ochlazovat a přichází zima.

Je to náhoda? Nebo ZIMA a lupy spolu nějak souvisejí?

Výskyt lupů je závislý na ročním období a právě ZIMA je doba jejich rozkvětu. Pokožka není dostatečně prokrvená látkami potřebnými pro její stavbu, výživu a energii.

Podle orientálních medicín je nejběžnější příčinou suchých lupů nedostatečná krev v játrech, která nezvládá vyživovat pokožku hlavy.
K výživě se váže potrava. Nevhodné jsou pečené a grilované potraviny, margaríny, ztužené tuky, ochucovadla, konzervy, potraviny s hořkou chutí (vysušují krev), tučné a uzené jídla či sladkosti.

Zcela „nečekaně“;) potom přichází nejvíce podobných dotazů po vánočních svátcích.

Takže,
výměna šamponu není nutná, zvláště pokud máte od nás sadu GOLDEN. Ta totiž obsahuje složky snižující tvorbu suchých lupů.

Důležitější než šampon je určitě úprava jídelníčku, přidání potravin jako špalda, rýže, dušené červené maso (kachní, hovězí, jehněčí).
Fajn je i moruše, liči, kvašená zelenina (okurky) a špenát, kořenová zelenina, černý sezam, ženšen a goji.

„Mohu mít suché lupy i změnou vody ze studniční na městskou?“ – je další typ otázek k tématu lupů.
Lupy vznikají při narušení rovnováhy keratinizace vrchní vrstvy pokožky. Jejich padání je způsobeno zvýšenou tvorbou nových buněk – zrychlenou keratinizací a nedostatečným dozráním buněk, které se odlupují ve větším množství. Své sehrává i známá lipofilní kvasinka pityrosporum ovale.
Městská voda je většinou tvrdší než ze studny, což přispívá k vysušování vlasové pokožky. Tedy určitý vliv na pokožku tento přechod má.

„Může mi barvení vlasů lupy ještě zhoršit, nebo se mohu normálně nabarvit?“
Nevidím důvod k zhoršení stavu, pokud je barvení šetrné k pokožce hlavy. Doporučuji ale vždy před barvením nanést na pokožku Golden Scalp Serum (čistý konopný olej s měsíčkem, levandulí, rozmarýnem a vitamíny C, E) nebo peeling detox AU.

„Jaký máte názor na šampon proti lupům značky H **** s“
Konkurenční produkty nechci komentovat ani srovnávat. Naše cesta a receptury jsou odlišné od toho, co najdete v drogerii.
Z pohledu trichologa jsem nenašel nic uspokojivého v regálech obchodů a proto jsme navrhli a vyrobili vlastní Trichologickou značku The GARDEN.
Sada GOLDEN byla navržena i pro případy suché až lupové pokožky hlavy. Šampon a toniku, od listopadu 2020 už i detoxikační maska Grey Hair Mask, která se nanáší nejen do délky vlasů, ale i na pokožku hlavy.
A tím pomáhá skvěle i při lupech …

„A dokáže stres také způsobit lupy?“
Ano. I další stavy nerovnováhy jako nevhodná dieta, silné nebo časté krvácení, ztuhlá pokožka hlavy či krku, nedostatečný spánek mezi 22-04 h, noční směny v práci atd.

A co lupy nezpůsobuje?

• šampon
• suchý šampon
• hodně strouhaného kokosu v jídelníčku;)

Lupy se ze šamponu netvoří.
Neznám takový a nemá to ani logiku.
ALE POZOR!

Po změně šamponu se lupy mohou objevit téměř „ze dne na den“.
Jak je to možné?
Existuje mnoho šamponů se silikony, které ucpávají (část silikonů je nerozpustná ve vodě) nejen vlasové váčky ALE

dokáží lupy překrýt a přilepit je k pokožce hlavy (!)

Pokud tedy používáte šampon se silikony, „hlava je čistá“.

Potom si koupíte přírodní vlasovou kosmetiku, která dokáže silikony rozpustit, smyje jejich z pokožky a – Oooops. Najednou máte hlavu plnou lupů.
„To je hrozný šampon, mám z něj lupy. A ještě jak byl drahý!“
Rychle zpět k silikonové drogérkové kosmetice, z ní lupy nemívám. 😉

Silikonové šampony tedy dokáží lupy „překrýt“ (podobně jako poškození na povrchu vlasů). Vy je nevidíte a jste spokojená. Je to ale stejné, jako zakrývat vyrážku makeupem. Přírodní vlasová kosmetika naopak ukáže skutečný stav vlasů a pokožky.

Vhodnou kosmetikou, úpravami jídelníčku a masírováním pokožky dostanete pokožku zpět do zdravého stavu bez lupů.
Ale o tom jsem už psal výše …

Adrián M.
Adrián spolupracuje se stránkou expertnavlasy.sk jako trichológ - specialista na vlasy a vlasovou pokožku, který diagnostikuje příčiny vypadávání vlasů, poškození či řídnutí vlasů, onemocnění pokožky hlavy a věnuje se léčbě v závislosti na příčině. Po několikaleté praxi v oblasti vlasového poradenství a spolupráci na vývoji receptur vlasové kosmetiky ukončil v roce 2016 vzdělávání v oblasti trichológie a praxe v práci s Trichologické Mikrokamera v Praze. V roce 2017 navrhl složení úspěšného tonika a šamponu proti nadměrnému padání a na podporu růstu vlasů pod značkou Rapuncell. Momentálně se věnuje Trichologické vyšetřením vlasových kořínků a návrhu receptur komplexní sady přírodní vlasové kosmetiky The GARDEN ve spolupráci s diplomovaným fytoterapeutem tradiční čínské medicíny.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.