umyvanie susenie vlasov

Víte jak správně umývat vlasy a sušit je?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kdo vás naučil si mýt a sušit vlasy? Máma? Babka či sestra? Plešatý otec? 😀

A máma to ví odkud? Od babičky? A ta to dělala správně? Byly před 60-ti lety stejné šampony či ručníky jako dnes?
8 otázek na úvod stačí – pojďme k věci …;)

V tomto článku se dozvíte jak ŠETRNĚ umývat vlasyŠETRNĚ sušit vlasy s ohledem na jejich mechanickou strukturu na povrchu.

Když jsem před lety s vlasy začínal, myslel jsem si, že článek o tom jak si umývat vlasy nikdy psát nebudu.

K čemu. Vždyť vysvětlovat mytí vlasů je jako vysvětlovat jak si čistit zuby. Vezmete kartáček, vytlačíte trochu pasty a vesele šoupete zleva doprava a zpět. A právě jak jsem uvažoval nad přirovnáním k čištění zubů, tak jsem si vzpomněl, jaký jsem byl překvapen z první návštěvy u dentální hygienistky. Ta mi ukázala, že 25 let jsem si zuby čistil špatně. Ale vždyť máma řekla, že zprava doleva a zpět a pořádně přitlačit, aby se zoubky pěkně leskly… Celé ŠPATNĚ!

Šetrné umývání vlasů

Předtím, než začnete s umýváním si vlasy řádně pročešte. Potom vlasy důkladně namočte, ideálně v záklonu.
Obvyklou dávku šampónu nařeďte v 2 dcl sklenici teplou vodou a vylejte polovinu sklenky na hlavu. Promasírujte a opláchněte. Následně použijte zbytek rozmíchaného šampónu z sklenice, už vám bude určitě i víc pěnit. Pokud máte kvalitní přírodní šampon s bylinkami, nechte 1-2 minutky působit, aby stihly bylinky zapůsobit i na pokožku hlavy. Opláchněte.

při mytí pohybujte rukama pouze zepředu dozadu, tedy od čela směrem dozadu ke krku a zpět. Ne do boků. A krouživé pohyby jsou nejhorší. Zbytečně vlasy zacuchají.

vlasove tipy

Neumývejte si vlasy příliš horkou vodou, může vlasy poškodit. Na umývání vlasů je vhodná vlažná vodana závěr opláchněte studenou, což dodá vlasům lesk. Protože vlasové kutikuly se uzavřou, čímž se vlasy stanou hladké. A hladké povrchy odrážejí světlo, tedy se lesknou 😉

vlasove tipy

Šetrné sušení vlasů

Způsob jakým sušíte své vlasy je klíčem k pevným zdravým vlasům. Je to zároveň jeden z nejvíce podceňovaných kroků v péči o vlasy.

Sušení vlasů má být šetrné, protože vlas není nikdy tak zranitelný a náchylný k poškození, jako když je mokrý.

Nešetrným zacházením (např. vysokým pH při barvení, krouživými pohyby během mytí vlasů, tupírováním vlasů) je lze totiž snadno poškodit, čímž se vlasy stávají matnými, jemnějšími a snadněji se lámou.

V mokrém stavu jsou totiž tyto „šupinky“ na povrchu vlasu (kutikuly) otevřené a náchylné k poškození.

vlasové kutikuly

Proto by měl být ručník či turban co nejjemnější povrch, aby kutikuly nezachytával a nevylamoval je. Zároveň by měl mít vysokou absorbční schopnost, aby co nejrychleji odváděl vodu z povrchu vlasů. Tehdy se kutikuly na povrchu zavřou, uloží rovnou na povrch vlasu, čímž vlas maximálně chrání a zároveň zadržují vlhkost ve vlasu, aby byl ohebný, elastický, nelámavého.

Krepatějící vlasy bez lesku můžou být minulostí.

Jsem vděčný, že jsem narazil na (pro mě novou) technologii absorpce vody z vlasů – AQUIS, o které jsem nevěděl. Není ručník jako ručník. To, co jsem poznal, se ani ručníkem nazvat nedá. Vodu totiž neutírá, ale absorbuje. Jsem rád, že se někdo věnuje sušení vlasů na úrovni kutikul, což mě jako trichologa ihned oslovilo a pustil jsem se do testování a zkoumání rozdílů trichologickou kamerou. 🙂

Porovnával jsem s klasickým ručníkem. Rozdíly jsou ohromující.

Na nasledujúcich fotkách níže uvidíte povrch klasického ručníku (hnědý) a AQUIS turbanu v různých úrovních zvětšení (20-250x).

porovnanie uterakov aquis

utieranie vlasov klasický uterák

kliknutím foto zvětšíte

turban uterak aquis

kliknutím foto zvětšíte

Hustota vláken, hrubost a uspořádání je úplně jiné. Po objasnění jejich struktury trichologickou kamerou a testovaní na vlasech se nedivím, že turbany a uteráky AQUIS

získali prestižní ocenění BEAUTY SHORTLIST AWARDS 2017
v kategorii „Nejlepší vlasový produkt„.

Zapomeňte na drsné zacházení s vlasy. Dejte vlasům tu nejlepší péči a vyměňte svůj starý za nový – absorbční ručník / turban.
Zde je pár důvodů, proč tak učinit co nejdříve:

  • zkrátíte dobu sušení vlasů o 50%
  • Aquis suší šetrně, bez potřeby utírání vlasů
  • minimalizuje lámavost a krepatost
  • barva vlasů zůstane déle zářivá
  • poškozené kutikuly nelze opravit, poškození je trvalé, zbavíte se ho pouze odstřižením vlasu 🙁

Samozřejme jsme po okouzlujícím testovaní produkty Aquis zařadili i do nabídky eshopu expertnavlasy.eu.
Absorpční ručník nebo turban AQUIS považujeme za „must have“ doplněk každé ženy, která chce své vlasy hýčkat, ušetřit čas a dopřát jim tu nejlepší vlasovou péči. Navíc vlasy se nebudou tak rychle vysušovat a budou mít lesk jako z reklamy 😉

Aquis uterak pre muzov aj zeny

♥ Děkujeme majitelce aquis.sk za objasnění technologie a souhlas s použitím fotografií na našem webu.


Budu rád, když si najdete čas a napíšete mi, co si o tomto tématu myslíte, případně otázky k němu.
Pokud si myslíte, že by tento článek mohl být užitečný pro někoho z vašich známých a přátel, sdílejte ho. Děkuji.

Odkazy:
stránka s oceněním pro AQUIS – vyhlášení vítězů – BEST HAIR PRODUCT:
http://www.thebeautyshortlist.com/2017-beauty-shortlist-awards-2nd-march-the-complete-winners-list/
https://www.instagram.com/aquishair/
https://www.aquis.sk

Adrián M.
Adrián spolupracuje se stránkou expertnavlasy.sk jako trichológ - specialista na vlasy a vlasovou pokožku, který diagnostikuje příčiny vypadávání vlasů, poškození či řídnutí vlasů, onemocnění pokožky hlavy a věnuje se léčbě v závislosti na příčině. Po několikaleté praxi v oblasti vlasového poradenství a spolupráci na vývoji receptur vlasové kosmetiky ukončil v roce 2016 vzdělávání v oblasti trichológie a praxe v práci s Trichologické Mikrokamera v Praze. V roce 2017 navrhl složení úspěšného tonika a šamponu proti nadměrnému padání a na podporu růstu vlasů pod značkou Rapuncell. Momentálně se věnuje Trichologické vyšetřením vlasových kořínků a návrhu receptur komplexní sady přírodní vlasové kosmetiky The GARDEN ve spolupráci s diplomovaným fytoterapeutem tradiční čínské medicíny.
Komentáře
  1. Lucia napsal:

    Vlasy si umyvam v predklone. Neviem si predstavit ako by som ich umyvala v zaklone bez toho aby som nemusela cela vojst do vane (sprchy). Ved si chcem zmyt len vlasy.
    Je lepsie rozcesat vlasy po umyti este mokre alebo az ked uplne vyschnu. Nie su mokre citlivejsie na lamanie? DAKUJEM ?

  2. Veronika napsal:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je tento postup v poriadku resp. na Váš názor na prečesávanie vlasov po nanesení masky na vlasy v sprche. Vždy keď si vlasy dôkladne umyjem šampónom, vlasy jemne vysuším uterákom aby z nich nekvapkala voda, nanesiem masku na vlasy, nechám pôsobiť 3 minúty, vlasy celé prečešem a následne masku zmyjem. Potom už nasleduje štandardný postup. Ďakujem

  3. Simon napsal:

    Velmi prakticky clanok. Vyskusam ?☺

  4. Adrián napsal:

    Krásny deň Nika, fénovanie je v poriadku, pokiaľ vzduch nie je príliš horúci, pokožku a vlasy vysušíte dobre aj teplým vzduchom, vieme všetci, že horúci vzduch aj voda vlasom škodia. Pokiaľ máte suché vlasy, zrejme máte poškodené už kutikuly na povrchu vlasov a vlhkosť sa vo vlasoch nedokáže udržať. Pozrite si iný článok na blogu, ktorý vám pomôže vďaka domácemu receptu lepšie a dlhodobejšie vlasy hydratovať, nech sa páči:
    https://blog.expertnavlasy.eu/domaci-recept-na-vlasy-hydratant/

  5. nika napsal:

    Ahojte, mňa táto téma zaujala a mala by som k tomu ešte pár otázok 🙂
    Aký máte nároz na fénovanie vlasov – ak ste za, tak ako čo najšetrnejšie? ja si vlasy nefénujem takmer nikdy lebo mám (možno iracionálne) strašné strach z toho, že si vlasy zničím ešte raz – naprik tomu, že o vlasy sa snažím starať poriadne a používať kvalitnú kozmetiku a už roky sa riadim aj veľa zásadami ktoré som sa neskôr dočítala aj tu u vás, mám veľmi suché vlasy a fénu sa bojím ako čert kríža… A môžu sa vlasy nejako výraznejšie poškodiť aj samotným „uväzovaním“ do uteráka/turbanu? ako to urobiť čo najšetrnejšie? 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.