Co se stane, když si zastřihneš rozštěpené vlasové konečky za úplňku?

Na internetu najdeme různé vlasové tipy a triky, které skutečně pomáhají. Ale najdou se i nesmysly a mýty. Na roztřepené konečky dostáváme horu otázek, odpověděli jsme na stovky podobných e-mailů.

rozstiepene konce konceky

A stále odepisujeme to samé:

Zastřihávání konečků vlasů nemá žádný vliv na to, jak rychle budou růst. Jde o značně rozšířený mýtus.

Pokud jsou konce roztřepené, odstřihněte je co nejdříve. Zabráníte dalšímu štěpení vlasů po délce směrem nahoru.

Proč stříhání či zastřihování nemá žádný vliv na rychlost růstu vlasů?

Protože vlasy rostou přes kořínky – ne přes konečky. Nové milimetry vlasů se tvoří ve vlasovém kořínku a pomalu „putují“ ven z vlasové pokožky na povrch. Tento jev lze pozorovat u barvených vlasů, kdy vidíme nové centimetry vlasů jako tzv. „odrosty“.

Takže odpoveď na otázku z nadpisu zní: „… budeš mít trochu kratší vlasy a zabráníš štěpení vlasů po větší délce. A je jedno, jestli to bude během úplňku nebo ne.“ Nezabrání ale třepení vlasů jako takovému.

Klidně se může stát, že o měsíc budeš museť zastřihnout další centimetr – dva.

rozstiepeny koniec koncek vlasu - detail

Roztřepené konečky – proč k tomu vlastně dochází?

Pojďme na krátký výlet do zahrady. Abychom nechodili daleko, stačí k prvnímu stromu. Zkuste odlomit živou větvičku ze stromu a pak zlomit suchou větvičku ze země. Ta suchá praskne při minimální snaze, jen se z ní tak zapráší. A co ta živá ze stromu? Podařilo se vám ji vůbec utrhnout? Která je ohebná, elastická, ne a ne se zlomit? V čem je podstatný rozdíl mezi živou a suchou větvičkou?

V obsahu vody.

Co je suché, bez vody, ztrácí elasticitu a lehce se láme.  Tak je to i s vlasy. Konce jsou najstarší časť vlasů a často i nejtenčí – po mnohých chemických  barveních, odbarvování, apod.

Tenké konečky vlasů dokáží absorbovat jen malé množství vody, rychleji se vysušují a lámou.
Jako suché větvičky.

štiepenie koncov vlasov - príčina

Pomáha jim častá hydratace. Jestli o ně nechcete přijít, vyrobte si doma jednoduchý hydratant, noste ho sebou v kabelce a používejte co najčasteji. Hlavně v létě a v zimě.

Co konečkům nejvíc škodí je asi už zřejmé:

  • žehlení vlasů bez ochrany před teplem (např. vhodným balzámem)
  • pobyt na slunci bez ochrany
  • pobyt ve velmi suchém prostředí (např. v zimě u radiátoru)
  • fénování horkým vzduchem
  • chemické barvení, melírování, odbarvování a podobně…

A ještě jedna důležitá věc.

Slovo HYDRATACE znamená vázání vody na některé látky, například na vlasy. Neptejte se tedy prosím, zda lze hydratovat konečky olejem. Tomuto tématu jsem již jeden článek věnoval.

P.S.

Jestli se někde dočtete jak skvělé je „hloubkově hydratovať“ vlasy např. banánem s vajíčkem a olivovým olejem, vzpomeňte si na význam slova hydratace a budete mít úsměv na tváři. Některé články mají asi jen pobavit…
Lámaní konečků ale moc zábava není, a proto si radši vyrobte domácí hydratant na suché vlasy a konečky.

Adrián M.
Adrián spolupracuje se stránkou expertnavlasy.sk jako trichológ - specialista na vlasy a vlasovou pokožku, který diagnostikuje příčiny vypadávání vlasů, poškození či řídnutí vlasů, onemocnění pokožky hlavy a věnuje se léčbě v závislosti na příčině. Po několikaleté praxi v oblasti vlasového poradenství a spolupráci na vývoji receptur vlasové kosmetiky ukončil v roce 2016 vzdělávání v oblasti trichológie a praxe v práci s Trichologické Mikrokamera v Praze. V roce 2017 navrhl složení úspěšného tonika a šamponu proti nadměrnému padání a na podporu růstu vlasů pod značkou Rapuncell. Momentálně se věnuje Trichologické vyšetřením vlasových kořínků a návrhu receptur komplexní sady přírodní vlasové kosmetiky The GARDEN ve spolupráci s diplomovaným fytoterapeutem tradiční čínské medicíny.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použité pouze pro účely spracování tohto komentáře. Zásady spracování osobních údaju.